Boende på Gotland efter väg på vatten.

Till Gotland kommer man bara genom att åka båt eller flyga. Hur är det då med vägarna på Gotland? Vi åkte dit för att kolla och få lite fakta. Vi löste boende på ett galant sätt genom att förboka. Här kan du också boka boende på Gotland, hotellgute.se. Här kommer lite information om hur vägarna på Gotland sköts…

Trafikverket ansvarar för ca 150 mil av Gotlands vägar. Trafikverket är det verk som underhåller statens vägverk, det vill säga de stora vägarna som förbinder orterna i Sverige. Dessa kallas Europavägar, riksvägar och länsvägar. Det finns endast länsvägar på Gotland eftersom angränsande län saknas. I tätorterna sköts de stora vägnätet av Gotlands kommun. Trafikverket har hand om underhållet på en del större vägar som går igenom städer och tätort. Väg 148 är ett exempel på en sådan väg, det är Visbyleden som går genom Visby. En del vägar på landsorten är så kallade enskilda vägar. Övriga småvägar sköts av vägsamfällighetsföreningar eller privatpersoner.

Underhållet av vägarna delas in i två olika så kallade driftområden. Dessa kallas enkelt för Norra Gotland och Södra Gotland. På båda dessa områden finns det en entreprenör som ansvarar för underhållet.

Entreprenörerna sköter om vägar, sidoområden och rastplatser. Under sommaren måste sprickor och hål i vägbanan lagas och fyllas igen och en del akuta insatser kan behövas. vid översvämningar, ras eller storm kallas de in. Diken och vägtrummor kräver också tillsyn och underhåll, detta så att vattnet får fri väg och inte dämmer upp vägen. Entreprenörerna ser till att all vägutrustning fungerar, allt från vägmärken, kantstolpar till viltstängsel. Klottersanering och slåtter ingår också deras arbetsuppgift. Vägnätet inspekteras minst var fjortonde dag.

Det låter som om vägarna på Gotland är i gott skick! Vi har precis kommit fram till vårt boende och imorgon ska vi ut och titta på vägnätet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *