Fjädrar på fordon med hjul.

Det finns mycket att lära om bilar och dess olika komponenter. Idag fick jag till exempel lära mig vad en fjädrar är och vad den kan användas till. Jag tipsar här om en länk, för dig som vill veta mer om fjädrar, spinova.se.

En bladfjäder är en enkel form av fjäder som vanligen används för suspension i hjulförsedda fordon. Det är en av de äldsta formerna av fjädrar, med anor från medeltiden. fjädrar tillverkas i ett platt fjädrande stålmaterial. Typiska bladfjädrar är clips som håller ihop diverse detaljer, eller som förstärker exempelvis hål. En bladfjäder har formen av en smal båge, en formad längd av fjäderstål med rektangulärt tvärsnitt. I mitten av bågen finns plats för axeln, medan hål finns i vardera änden för att fästa fordonskroppen. För mycket tunga fordon, kan en bladfjäder göras från flera blad som stapla ovanpå varandra i flera lager, ofta med gradvis kortare blad. Bladfjädrar som består av ett antal fjäderblad som buntats ihop, kallas för fjäderpaket. Dessa används främst till hjulupphängning på tunga fordon.

En bladfjäder kan antingen fästas direkt på en ram i båda ändar eller är fästas direkt vid en ände, vanligtvis den främre, med den andra änden fäst genom en bygel, en kort svängarm.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *